fbpx

Защо да купуваме изкуство?

Защо да купуваме изкуство?

От Barracuda17

Простият отговор за някои може да бъде „защото това се връзва с дивана ми/ спалнята ми.“

И ние абсолютно подържаме такава житейска позиция. Да имаш диван и над него да нямаш картина или друго произведение на изкуството вече е толкова демоде, толкова извън тренда, че дори сравнения като „това е като кафе без интернет“ или „това е като инстаграм без лайкове“ не изразят подобаващо ситуацията.

Но мотивите за притежаване на оригинално изкуство, могат да бъдат по-дълбоки и сложни, отколкото просто подобряване на интериора и декориране на дома или офиса.

Ето и няколко от „сериозните“ причините защо да си купим изкуство.

1.Емоция:

Human error by Somad,
акрилни бои върху платно

„Когато избирам картина за дома си, начинът, по който ме кара да се чувствам, е най-важен“. – Клиент на галерията

Изкуството създава емоционална реакция у зрителя. Това е и нашият принцип при подбора на картини. Изкуството прави хората по-щастливи. Чрез подобряване на домашната или работната среда качеството на живот се подобрява (помислете за разликата между празна стена спрямо тази с изкуство). Оформя се емоционалното настроение на дома. Картината може да направи една малка стая да изглежда по-голяма, а голямата стая – по-уютна.

2.Характер:

Pop-art frog, акрилни бои върху платно

„Изкуството е посредник на това, което не може да се изкаже.“- Гьоте

Изкуството служи като проводник за самоизразяване и отражение на индивидуалността и личния вкус. Без да се нуждаете от думи, изкуството може да бъде идеалният начин да изразите себе си пред другите. Защо? Защото изкуството разказва история. И когато обичате дадена картина достатъчно, за да я окачите на стената, тогава тази история говори  вместо вас.
Независимо дали е за вашата личност или за това, което цените в живота, изкуството може да бъде перфектния преводач. Кажете нещата без думи, на подсъзнателно ниво, доверете се на превода.

3.Вдъхновение:

Cote dÁzure by Krisna
акрилни бои върху платно

„Всяко дете е художник. Проблемът е как да останем художници, когато пораснем“ –Пабло Пикасо

Изкуството може да вдъхнови нови идеи, перспективи и цели, както за възрастни, така и за деца. Картините учат децата, като ги насърчават да фантазират, да използват въображението си и да изследват собственото си творчество.  Изкуството може да обогати живота ни, предлагайки ни поглед върху други култури, религии, истории, виждане и мислене, природа и т.н.

Използвайте съзерцаването на картините за вашето тихо бягство, медитация, вдъхновение.

4.Подарък:

Nudetopia by Aricadia
акрил и масло върху платно

„Изкуството, ако не е хлябът, то е виното на живота.“- Ж. П. Рихтер

Като подарък за специален повод (сватба, рожден ден, годишнина, пенсиониране, завършване), картината може да бъде визуално изображение на нашите  чувства, уважение, отношение и стремежи.

Искате да подарите нещо запомнящо се, искате вашия подарък да е по-специален, нещо което дълги години, а защо не и няколко поколения, да напомня за вас? Не търсете тогава повече, изкуството е прекрасна идея за подарък и гарантира оригиналност.

5.Възход:

Pop-art tiger, акрилни бои върху платно

„За мен би било досадно, ако доставях на хората само удоволствие. Моята цел е  да ги направя по-добри.“- Г. Ф. Хегел

Споделянето на изкуството с другите може да бъде много заразително и вдъхновяващо. То спомага за духовното израстване и личностния възход. Факт е, че цели непопулярни или потънали в забрава квартали или части от градове, биват  съживявани чрез артистичната общност. Капана в Пловдив е ярък пример за този процес.
Рано или късно широката общественост открива тези чудесни трансформации и в много случаи хората всъщност изминават хиляди километри, за да посетят тези оазиси, да прекарат време там и, разбира се, да си купят  картина или друг вид изкуство.

6.Живот:

Leaves by Agung
акрилни бои върху платно

„Обществото ви казва да бързате, докато изкуството ви казва да отделите време за себе си. Слушайте изкуството.” – Джуно Диас


Изкуството вдъхва живот в дома. Домът ви е „вашето място“ и затова декорирането му по ваш вкус е толкова важно. Трябва да се чувствате комфортно в своето пространство! А да се заобиколите с изкуство, което обичате, ще ви помогне да се насладите на мястото, където прекарвате по-голямата част от времето си.
Избирайки да живеете с изкуство, вие решавате да внесете повече живот в дома си.

7.Статус:

Pop-art portraits by Pelot
акрилни бои върху платно

„Лошият оригинал е по-добър от добрата имитация.“ – Елла Уилкокс

Картината може да отразява, да добавя стойност или да направи личността на индивида по-красива.

Изкуството може да се използва за означаване на богатство, успех, сила. Изкуството не е безкласно …. Изкуството е за експериментиране и идеи, но също така е за върхови постижения и ексклузивност. В общество, в което всеки търси  своето разграничаване, това е опияняваща комбинация. Без значение дали разбирате от изкуство или не, картините във дома или офиса ви веднага заявяват претенции. Това веднага ви позволява да установите друго ниво на общуване.

8.Инвестиция:

Woman torso by Budi
дърво суар

“При всяка инвестиция очаквате да се забавлявате и да печелите пари“ – Майкъл Джордан


Според Алън Бамбергер, оценител на изкуство и автор на „Изкуството да купуваш изкуство“, една от основните причини да купуват изкуство е, че някои купувачи вярват, правилно или погрешно, че един ден може да струва повече, отколкото плащат за него. Може да купуват, защото им харесва, но дълбоко в своя ум и съзнание се надяват и се молят в бъдеще да спечелят големи пари от новите си придобивки. В повечето случаи купувачите никога не доживяват до този момент, но това не означава, че не са се наслаждавали на своята инвестиция.

Според последните проучвания, търсенето на картини и други декоративни елементи за стени расте. Освен това, купувачите все повече избягват масово произведените декорации и се насочват към уникално и оригинално изкуство и картини.

Дори и да имате само една от изброените по-горе причини, за да купите изкуство, не се колебайте, а действайте.

Но как да намерите идеалната картина за вас? Най-добрият съвет, който арт експертите даваме – вземете нещо, което наистина харесвате!

В изкуството също има мода, следвайте я заедно с нас!